Info om lukketid

By 15/03/2013Info

 

Lukketid

Lukketiden beskriver, hvor hurtigt spejlet åbner og lukker for at eksponere lyssensor. Hvis vi antager, ISO’en holdes konstant, kan lukketid og blænde opvejes med hinanden. Det vil sige: hvis blænden er enorm, så lukketiden skal være rigtig hurtig for at undgå overeksponering(for lyst et foto). Hvis blænden er lille, skal lukketiden altså være længere for at undgå undereksponering (for mørkt et foto). Den ene variabel ændrer altså den anden, hvilket altså binder de to værdiger sammen. Lukketiden måles oftest i brøkdele af et sekund. Den væsentligste effekt en for langsom lukketiden kan have på et foto er sløring. For et håndholdt skud, har man generelt brug for lukkehastigheden til at være 1/60 af et sekund (eller hurtigere) for at undgå hele billedet bliver sløret fra rystende-hænder. Hvis du bruger et stativ, er denne restriktion som ofte ikke noget problem. (Dog er det en anden sag hvis man tager billeder af objekter i bevægelse.) Så igen, måske du ønsker selv objektet eller baggrunden at blive sløret som et kunstnerisk valg. Her under har jeg igen ved lagt nogle eksempler på anvendelsen af både langsom lukketid og hurtig lukke tid.

 

Den lange lukketid

Til dette foto brugte jeg en rigtig lang lukketid. Grunden til dette er at, trods det ikke ligner det, så er der faktisk bel ragende mørkt. Det er taget klokken 01:30 om morgenen. Den lange lukketid gør at jeg kan få en helt masse lys ind til min sensor. Når det bliver kombineret med en relativt høj blænde(f/4) og alt det dejlige lys fra fuldmånen, jeg var så heldig at ramme den aften, så får man altså massere af lys ind. Skyer og havet bliver derved også noget sløret. Netop på grund af at de bevægede sig en del under de 30 sekunder jeg lod min sensor stå og spise lys.

file#18892

(For at få foto’et i højeste opløsning, klik da på det og gennemfør en af vores sponsorers tjenester)

EXIF (betegnelse for data om fotoet)

– Blænde : f/4
– Lukkehastighed : 30 sek.
– ISO-værdig : ISO 100

 

Den korte lukketid

I dette foto har jeg kombineret lidt af alle de teorier vi har gennemgået i de sidste par afsnit. Dette er taget under Tour de France i 2008. på billedet ser vi Kurt Asle Arvesen vinde sin første sejr for CSC. Billedet er taget 15 meter før målstregen. Nå nok om det. Her har jeg så ”kun” valgt en lukketid på 1/500 sek., fordi jeg gerne vil tilføje lidt bevægelse til fotoet. Ydre mere har jeg så også valgt et lidt lavt F-stop (blænde) for også at kunne få de andre ryttere med i mit fokusområde. Disse to variabler kræver derved en lidt højere ISO for at kunne få nok lys ind. Heldigvis er dette som oftest ikke noget problem i dagstimerne, især ikke udendørs.

Kurt-Asle-Arvesen

EXIF (betegnelse for data om fotoet)

– Blænde : f/6.3
– Lukkehastighed : 500 sek.
– ISO-værdig : ISO 400

 

 

 

            < — Fotografering for begyndere    Info om ISO — >

          Info om blænde — >