Info om blænde / F-stop

By 15/03/2013Info

 

Blænde

Blænde beskriver størrelsen af objektivets åbning ind til selve kameraet og dermed også sensoren. Desto større åbningen er, desto mere lys kommer så også ind. Blænde er målt i enheder kaldet “F stop” (eller blot “stop af lys”), og skrives som “f/”. Det finurlige er så at mindre f-stop nummeret er, jo bredere er åbningen (som måske synes mærkeligt i første omgang.) Hver linse har sin eget indbyggede blændeområde. For at give lidt forhold fornemmelse af dette, har jeg herunder lavet et lille skema.

f /1 – 2: super stor åbning, altså voldsomt lysfølsom

f/3.5 – 5,6: temmelig stor åbning, og for mange klart det fortrukne grundet balancen mellem fokus og lys.

f/5.6 – 8: gennemsnitligt for de fleste zoom-objektiver. Dog er mængden af lys begrænset.

f /8 – 11: forholdsvis lille åbning. Anvendes som ofte kun ved vel oplyste lokaler, ellers på dage med høj sol.

f/11 – 22: nærmer sig nu størrelsen på en knappenål. Hvilket også fortæller meget godt om den mængde lys der kommer ind.

Hvorfor betyder blænde så så meget? Hvorfor tager man ikke bare altid billeder med en kæmpe åbning, og får mest muligt lys ind? Simpelthen fordi at desto større hullet er, desto kortere dybdeskarphed får man. Dybdeskarphed vil sige hvor meget af billedet er i fokus. Hvis absolut alt er i skarp fokus (forgrunden, mellemgrunden og baggrunden), så er det en “høj dybdeskarphed”. Hvis kun en lille smule af emnet er skarp og alt andet er sløret(”blurred”), så det er en “lille dybdeskarphed. Foto-kunstnere kan lide at rode med åbning direkte, fordi dybdeskarphed er et kunstnerisk valg. For eksempel føles et portræt med sløret baggrund meget anderledes end et portræt, hvor du kan se alle detaljer bag personen. Til en sløret baggrund, vil man ofte vælge en blænde på f /2 – f/2.8. For en skarp baggrund, vil man vælge blænde på omkring f/8 – f/11. Hvis du går ud over f/11, kan du begynde at miste billedskarphed på grund af et fænomen kaldet diffraktion. Objektiver med store åbninger koster som regel en del mere, fordi de giver dig mulighed for at arbejde i svagt lys, og give dig større valgmuligheder i dybdeskarphed(kunstnerisk valg, der er.) (Hvis du kunne tænke dig at læse mere om dybdeskarphed og det funktioner, kan du læse Meget mere om det her.) Herunder har jeg inkluderet nogle af mine egne eksempler på hvordan blænde kan anvendes.

 

Den store blændeåbning

Her har jeg valgt at køre med en meget stor blændeåbning. Grunden til dette valg, er delvist at det er skudt meget sent om aftenen. Så jeg skulle have alt det lys ind jeg kunne. Alternativt kunne jeg have sat ISO op, men så ville støj niveauet blive for høj. En anden mulighed ville have været at sætte lukketiden yderligere ned. Dog ville jeg så formentlig opleve nogle rystelser, der ville have kunne ødelægge billedet fuldkommen. (Bare rolig, det med lukketiden kommer vi omkring i det næste afsnit.)

file#13728

EXIF (betegnelse for data om fotoet)

– Blænde : f/1.8
– Lukkehastid : 1/8 sek.
– ISO-værdig : ISO 800

 

Den lille blændeåbning

Til dette foto har jeg så valgt at bruge en meget lille blændeåbning. Grunden hertil at jeg ønskede at et stort fokus område for at få omgivelserne, eftersom det gav billedet en historie. Dertil valgte jeg at bruge blitz, for at få belyst fronten af Mikkel. Ellers ville den lave blænde at have tegnet ham som en silhuet. Så den høje blænde blev altså brugt til at få gjort baggrunden skarp, og for at begrænse mængden af lys, som blitzen ellers ville have givet mig for meget af. Igen giver spejlreflekskameraet mig kontrollen der tillader dette.

file#14486

EXIF (betegnelse for data om fotoet)

– Blænde : f/22
– Lukkehastid : 1/200 sek.
– ISO-værdig : ISO 500

 

 

 

            < — Fotografering for begyndere    Info om ISO — >

          Info om lukketid — >